Sfinxul din Bucegi

Este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine, ├«n jude╚Ťul D├ómbovi╚Ťa, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni. Originea numelui Sfinxului este datorat─â asem─ân─ârii sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorat─â eroziunii eoliene (v├óntului). Format dintr-un bloc mare de piatr─â ce a c─âp─âtat forma de ast─âzi ├«ntr-un timp foarte ├«ndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, m─âsoar─â 8 metri ├«n ├«n─âl╚Ťime ╚Öi 12 metri ├«n l─â╚Ťime.

Din punct de vedere istoric ╚Öi chiar mistic, Sfinxul este[necesit─â citare] reprezentarea unei divinit─â╚Ťi supreme din timpuri pelasge. Aspectul s─âu omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate ╚Öi putere, acest lucru fiind eviden╚Ťiat prin fa╚Ťa propor╚Ťionat─â, buze severe si b─ârbia voluntar─â. Pelasgii au fost anteriori grecilor, triburile lor au fost r─âsp├óndite mai ales ├«n zona M─ârii Egee.

Mul╚Ťi istorici merg p├ón─â acolo ├«nc├ót spun c─â Marele Sfinx de la Giza, Egipt, este o copie a celui de pe platforma Bucegilor.Acest lucru se bazeaz─â pe ni╚Öte asem─ân─âri care sunt mai mult sau mai pu╚Ťin ├«nt├ómpl─âtoare, cum ar fi faptul c─â Sfinxul din Bucegi are aceea╚Öi ├«n─âl╚Ťime cu cel egiptean, de la Gizeh.

Asem─ânarea sa cu un Sfinx (dac─â este privit din anumite unghiuri, marcate ├«n jurul s─âu), c├ót ╚Öi legendele ╚Öi istoria locului, au f─âcut ca aceast─â forma╚Ťiune geologic─â s─â devin─â o atrac╚Ťie turistic─â important─â.

Accesul spre Sfinxul din Bucegi

Cea mai simpl─â cale de acces este cu Telecabina Bu╚Öteni ÔÇô Babele, traseu ce are o lungime de 4350m, o diferen╚Ť─â de nivel de 1235m ╚Öi este str─âb─âtut ├«n aproximativ 15 minute. Telecabina are o capacitate de 25 persoane.

Cabana Babele este cea mai cunoscutăÄ cabanăÄ din zon─â, ea av├ónd o capacitate de 108 locuri de cazare. Din Busteni, drumul de acces căÄtre Sfinx este foarte u╚Öor de parcurs, deoarece vom ├«nt├ólni o potecăÄ marcatăÄ cu un triunghi albastru pe v─âile Url─âtoarea Mic─â ╚Öi UrlăÄtoarea Mare p├ón─â ├«n apropierea cantonului Jepi. Acest traseu este recomandat doar pe timp de varăÄ. Cu toate acestea, ├«n compara╚Ťie cu majoritatea regiunilor turistice montane unde avem parte de acces dificil, ├«n ceea ce prive╚Öte Sfinxul din Bucegi, vorbim cu siguran╚Ťa despre acces relativ simplu, datorit─â no╚Ťiunii de platou, ╚Öi anume Platoul Bucegi, unde este pozi╚Ťionat.